Tuesday 12 July 2016

Voilà


"Voilà"
Oil on canvas 
25X30cm


Θυμάμαι, 2-3 χρόνια πριν, επιχείρησα να παρακολουθήσω μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής. Δεν ξέρω αν έπραξα καλά ή όχι, πάντως έφυγα γρήγορα καθώς, ως αυτοδίδακτος, έχω τον δικό μου τρόπο και δεν κατάφερνα να ακολουθήσω τους κανόνες που κάναν τη ζωγραφική από χαρά και δημιουργική έκφραση, καταναγκασμό και βάσανο. Έδειχνα λοιπόν κάποια από τα πρώιμα σχέδιά μου στην εικαστικό για να δει το επίπεδο και τις δυνατότητες κλπ. Γενικά, της άρεσαν ή έτσι μου είπε τέλος πάντων και πως μπορώ να εξελιχθώ κλπ. Της άρεσαν, σχεδόν όλα εκτός από το προσχέδιο αυτού του πίνακα. Αυτό, μου λέει, να το πετάξεις, είναι κακό! Εγώ βέβαια δεν το έβλεπα κακό, αντιθέτως και ως αντίδραση στα λεγόμενα της εικαστικού, αποφάσισα, όχι μόνο να το κρατήσω, αλλά να το φτιάξω και με χρώμα για να ολοκληρωθεί. Κι εντάξει, παρόλο που έχει πολλές ατέλειες και λάθη, βγήκε ωραίο - σύμφωνα με τη δική μου κρίση πάντα. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να το παρουσιάσω και σε εσάς. 
Ένας φίλος που το είδε, μου είχε πει πως μπορεί να το θεωρήσουν προκλητικό  γιατί της έβαλες βρακί! Κάνε την ξεβράκωτη και όλοι θα λένε πως είναι τέχνη! Κι έχει δίκιο. Αν σκεφτεί κανείς και το αριστούργημα του Goustav Courbet, η δημιουργία του κόσμου, μπορεί να καταλάβει. Όχι πως έχει καμία σχέση το έργο μου με αυτό του μεγάλου ζωγράφου, τελείως συνειρμικά το αναφέρω. Εγώ άλλωστε δεν είμαι ζωγράφος, δεν ξέρω και δεν θέλω να μάθω να ζωγραφίζω. Χρησιμοποιώ τη ζωγραφική για δημιουργική έκφραση όταν περνάω περιόδους λευκής σελίδας, και όλοι ξέρουν τι βάσανο είναι αυτό για κάποιον συγγραφέα. 

Και κάτι για το τέλος. Παλιότερα συνόδευα κάθε μου πίνακα με ένα μικρό ή μεγάλο κείμενο με σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με το έργο. Μια μέρα, δεν ξέρω τι με έπιασε, έκατσα κι έσβησα όλα τα κείμενα χωρίς να τα έχω κρατήσει κι άφησα μόνο τις φωτογραφίες με τους πίνακες. Νομίζω πως δεν έπραξα καλά, αλλά αποφάσισα, από δω και πέρα, να συνοδεύω τα πινακάκια μου με γραπτά, όπως παλιά. 

Αυτά προς το παρόν. Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι και να περνάτε όμορφα!